.:: Cyber-Crime ForuM ::. Strona Główna .:: Cyber-Crime ForuM ::.
.:: CC-Team.org - ForuM::.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Jak rozpakować Asprotect ?
Autor Wiadomość
MayWay13 

Wysłany: Nie Lip 11, 2010 8:25 pm   Jak rozpakować Asprotect ?

Witam

Potrzebuje kilku wskazówek jak rozpakować pewien program. Według detektorów program chroniony jest protektorem ASProtect. PiD podaje, że jest to "ASProtect SKE v2.1 - v2.2"
Program napisany jest w Borland Delphi v4.0. Kilka słów gdzie utknąłem.

W programie występują tzw. "stolen bytes" i wydaje mi się, że to one są moim problemem :) Po rozpakowaniu program cały czas się wiesza. Aplikację rozpakowywałem w Ollydbg, wspomagając się różnymi skryptami. Korzystałem również z programów samorozpakowujących np.: stripper, ... etc. etc . Przypominam że nie chodzi o patcha do programu, a tylko o jego rozpakowanie. Ofiara znajduje się (TUTAJ)

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

t0m_k 

Wysłany: Wto Lip 13, 2010 11:41 am   

To pewnie pomoze.

http://rapidshare.com/fil...tected.rar.html

Nie wydaje mi sie zeby to byla ksiazka dlatego wrzucilem. Jest tam po prostu zbior mnostwa tutoriali do packerow, etc.

Howl 
Administrator

Wysłany: Wto Lip 13, 2010 12:06 pm   

a czy znajdujesz OEP i naprawiasz importy? wydaje mi sie ze to moze byc przyczyna wieszania sie aplikacji po rozpakowaniu(moze te skrypty robia tylko zwyklego dumpa).

MayWay13 

Wysłany: Sro Lip 14, 2010 6:02 pm   

@ t0m_k:
"REA.Unpacking.eBook.ENG.UnProtected" to klasyka gatunku. Dzięki za linka !!!

@Howl:
Dzięki za zwrócenie uwagi na najważniejsze elementy w czasie rozpakowywania aplikacji. Jeżeli przy ich ustalaniu/poprawianiu popełni się błąd to faktycznie cała zabawa kończy się niepowodzeniem.

W mojej aplikacji Orginalny Entry Point (OEP) chroniony jest poprzez realizację fragmentu jego kodu w innej części pamięci (będę nazywał go Stolen Bytes OEP lub krócej SOEP) . Zrobienie zrzutu pamięci programu w tym momencie spowoduje to , że w dumpie zostanie pominięty istotny fragment kodu, a to spowoduje zawieszenie aplikacji przy próbie jej uruchomienia.

[SOEP]

To prawda, że skrypty czasami nie robią tego czego od nich oczekujemy ALE ... :) . Bardzo fajny projekt dotyczący ASProtecta prowadzi niejaki vnekrilov. Kogo nie przeraża język rosyjski to może poczytać o wszystkich tajemnicach ASProtect. Znajdują sie tam również ciekawe ćwiczenia praktyczne opisane krok po kroku (ZOBACZ TUTAJ) . Oczywiście korzystałem ze skryptów vnekrilova próbując rozpakować moja aplikację, jednak ostatecznie wybrałem świetny skrypt "unpacker" napisany przez Volxa a poprawiony przez chińczyków "Aspr2.XX_unpacker_v1.15E" . Mniej z nim roboty (ZOBACZ TUTAJ)

Opiszę swoje wyczyny ;) . . Ładuje ofiarę w Ollydbg i uruchamiam skrypt. Po zatrzymaniu się skryptu na SOEP uruchamiam ImpRec. Dane potrzebne w ImpRec pobieram z okna log Ollydbg:

Address of IAT = 00565190
RVA of IAT = 00165190
Size of IAT = 00000788
Address of OEP = 004C5514
RVA of OEP = 000C5514

W Import REConstructor przechwytuję mój proces, wpisuję RVA of OEP (000C5514) , RVA of IAT (00165190) oraz Size (00000788). Gdy klikam w "Get Imports" w oknie "Imported Functions Found" ukazują się rozkodowane importy. Następnie dla pewności klikam w "Show Invalid" i na koniec "Fix Dump" nadpisuje dumpa stworzonego przez skrypt ( znajduje się on w folderze programu). Wszystko wygląda dobrze aż do momentu uruchomienia poprawionego dumpa.

W oknie "Memory Map" Ollydbg sprawdzam dodane sekcje:
"aspr" - sekcja stworzona przez skrypt tutaj znajduje się fragment kodu ze SOEP. Rozpakowany program na wejściu skacze do tej sekcji wykonując jej kod.
".mackt"- sekcja dodana przez ImpRec. Znajdują się w niej poprawione importy.

Myślę, że w rozpakowanym programie brakuje jeszcze trochę kodu...

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez MayWay13 Czw Lip 15, 2010 2:05 am, w całości zmieniany 6 razy  

Howl 
Administrator

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 12:22 am   

dzis na forum accessroot.com natknalem sie na podobny problem do twojego (v2.3 ske), koles uzywal tych samych skryptow co ty i program mu sie wywalal, ludzie nie bardzo wiedzieli jak pomoc, a ktos wrzucil juz rozpakowany plik i powiedzial tylko ze uzyl zmodyfikowanej wersji skryptu volxa(poszedl request o ten skrypt, jak sie pojawi to dam znac ;p).

RedFox01 

Wysłany: Sro Sie 11, 2010 10:58 pm   

masz TU rozpakowany plik xD

MayWay13 

Wysłany: Nie Sie 15, 2010 12:53 am   

Działa bez zarzutu. Świetna robota !!! :mrgreen: :)
Czy mógłbyś podać kilka wskazówek jak rozpakować ten program?

Z góry dzięki.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu